Att sticka vantarNedan finns en beskrivning av hur jag stickar damvantar i Viking Naturgarn (50 gram = 50 meter).
Om man använder garn med annan tjocklek, får man räkna om antalet maskor som läggs upp i början av arbetet, resten av beskrivningen stämmer.
Jag lägger upp 24 maskor och stickar mudd: "2 räta-1 avig" tills jag tror det blir bra 😊 (jag gillar relativt lång mudd för att skydda handlederna).
Sen går jag över till enbart räta maskor: jag ökar 1 maska per varv 6 gånger, tills det blir 30 maskor (jag försöker fördela ökningen jämt över hela bredden).
När det blir dags för hål för tummen, tar jag en tråd i en annan färg och stickar 5 maskor fram och tillbaka, sen återupptar jag arbetet med "huvudgarnet".
Jag har aldrig lyckats göra en fin, klassisk avslutning vid fingrarna - därför försöker jag minska någorlunda jämnt i 3 rader, i slutet får jag ca 8 maskor som jag "avslutar" ihop, dvs drar tråden genom dem och "stryper åt".
Till slut är det dags för tummen - jag drar ut "den främmande" tråden från tummen, lägger upp 12 maskor och stickar runt tills tummen har rätt längd. Avslutar som vid fingrarna.

Nedan arbetsgång i bilder.

© copyright hundtrojaiull.se  Kontakt: hanna @ hundtrojaiull.se